Hvorfor bør du trene styrke?

Fordelene med styrketrening er mange, og det er en type trening som passer for alle – uansett alder og erfaringsnivå. Styrketrening øker ikke bare muskelmassen, men også bentetthet, leddhelse, metabolisme og psykisk helse. 

Og det kan redusere risikoen for en rekke kroniske sykdommer. 

Det er mange forskjellige øvelser du kan gjøre for å trene styrke, men noen er bedre enn andre. De beste øvelsene for styrketrening er sammensatte øvelser, som jobber med flere muskelgrupper samtidig. 

For å unngå skader sørg for å varme opp før hver treningsøkt og hvis du har noen helseproblemer, sjekk med legen din før du starter et styrketreningsprogram.

Hva er fordelene med styrketrening?

Hovedfordelen med styrketrening er økt muskelmasse. Og ikke bare “bulk” – vi snakker faste, tonede muskler som gir kroppen din en god form. 

Økt muskelmasse har vist seg å være noe som beskytter deg mot tidlig død, en av grunnene til dette er at mange eldre dør fra skader fra fallulykker som stammer fra svake muskler.

Andre fordeler med styrketrening inkluderer:

• Forbedret bentetthet og leddhelse

• Redusert risiko for skader

• Bedre holdning

• Redusert risiko for å utvikle kroniske sykdommer som diabetes og hjertesykdom

• Økt metabolisme, som kan hjelpe med vekttap

• Større psykisk helsegevinst, som bedre humør og økt selvtillit

Hva er de beste øvelsene for styrketrening?

Det er mange forskjellige øvelser du kan gjøre for å trene styrke, men noen er bedre enn andre. De beste øvelsene for styrketrening er sammensatte øvelser, som jobber med flere muskelgrupper samtidig.

Noen gode sammensatte øvelser inkluderer:

Knebøy

Markløft

• Utfall

Benkpress

Skulderpress

• Pull-ups

Hvor ofte bør du trene styrke?

Hvor ofte du styrketrener vil avhenge av målene dine. Hvis du nettopp har begynt, kan det være lurt å styrketrene to til tre ganger i uken. Hvis du er mer erfaren, kan du styrketrene fire til seks ganger i uken.

Hvor mye vekt bør du løfte under styrketrening?

Igjen, dette vil avhenge av dine mål og ditt erfaringsnivå. Hvis du er nybegynner, kan det være lurt å starte med lettere vekter og gradvis øke mengden du løfter etter hvert som du blir sterkere. 

Hvis du er mer erfaren, kan du løfte tyngre vekter for å utfordre musklene dine.

Hva er risikoen ved styrketrening?

Styrketrening anses generelt som trygt, men det er noen risiko forbundet med det. Disse inkluderer:

• Muskelskader, som strekk og forstuinger

• Leddskader, som forvrengning og senebetennelse

• Kardiovaskulære problemer, som økt hjertefrekvens og blodtrykk

Hvis du er ny på styrketrening, er det viktig å starte sakte og gradvis øke intensiteten på treningsøktene. Sørg for å varme opp før hver treningsøkt og kjøl deg ned etterpå. 

Og hvis du har noen helseproblemer, sørg for å sjekke med legen din før du starter et styrketreningsprogram.

Konklusjon

Det å drive med styrketrening er en fantastisk måte å forbedre din generelle helse og velvære. Det øker ikke bare muskelmassen, men også bentetthet, leddhelse, metabolisme og psykisk helse. 

Og det kan redusere risikoen for en rekke kroniske sykdommer. Det er mange forskjellige øvelser du kan gjøre for å trene styrke, men de beste øvelsene er sammensatte øvelser som jobber med flere muskelgrupper samtidig. 

Hvor ofte du styrketrener avhenger av dine mål, men nybegynnere bør starte med å trene to til tre ganger i uken. 

Styrketrening er generelt trygt, men det er noen risiko forbundet med det. Disse inkluderer muskelskader, leddskader og kardiovaskulære problemer. Sørg for å varme opp før hver treningsøkt, og hvis du har noen helseproblemer, sørg for å sjekke med legen din før du starter et styrketreningsprogram.

Lykke til!