VO2 Max Tabell

bilde av kvinne som tar en VO2 maks test

Hva er VO2 Maks?

VO2 maks er det maksimale nivået av oksygen kroppen klarer å bruke under trening. Det er en kombinasjon av hvor mye oksygenrikt blod hjertet klarer å pumpe og hvor effektivt hjertet er til å transportere oksygen ut til musklene.

Det maksimale oksygenopptaket til en person er genetisk påvirket, men man kan trene for å få en bedre VO2maks. Det er slik at jo eldre man blir jo lavere bli ditt maksimale oksygenopptak.

Testresultatet fra en VO2 maks test gir informasjon om den fysiske kondisjon og utholdenheten til personen som testes. VO2 maks reflekterer også det kardiovaskulære systemets evne til å frakte tilstrekkelige mengder oksygen ut til alle cellene i kroppen ved hard fysisk anstrengelse.

VO2 Max Test

Lurer du på hvor høyt ditt eget maksimale oksygenopptak er (VO2maks), kan du ta en test som gir deg en veldig presis måling av dette. 

Testen utføres vanligvis på en tredemølle eller en sykkel. Før du starter selve målingen er det viktig at du gjennomfører en god oppvarming, for å kunne yte ditt beste under selve testen.

Når du skal ta en VO2 max test så blir oksygenopptaket ditt målt gjennom en maske, mens du pusher deg selv så hardt å lenge du klarer. Etter testen så vil du få en verdi som er basert på antall millimeter oksygen per.kilo kroppsvekt per minutt. 

Sjekk VO2 max tabellen under for å sammenligne deg med andre i din aldersgruppe og finn ut i hvor god form du er basert på ditt maksimale oksygenopptak


Alt om kondisjon og styrketrening

Push It dekker det meste du trenger å vite om kondisjon, styrke og løpetrening. Ta en titt rundt på nettsiden 🔥

bilde av kvinne som trener å forbedre sitt liv og helse

VO2 Maks tabell for menn og kvinner

bilde av en vo2 max tabell

I VO2 max tabellen over får du en oversikt over i hvor god kardiovaskulær fysisk form du er i, basert på ditt kjønn og alder. Det er også viktig å ikke henge seg altfor mye opp i disse tallene, da ditt maksimale oksygenopptak også er påvirket av gener som du ikke får gjort noe med. 

Ta heller resultatet med deg videre å kanskje ta en ny test senere for å se om din trening har hatt noen effekt på din VO2 maks.

Hvordan kan du forbedre din VO2 Max?

For å forbedre ditt maksimale oksygenopptak så er det mer trening over en lengre periode som vil gi de beste resultatene. De mest effektive treningsmetodene for å øke ditt maksimale oksygenopptak på er:

  • Intervall trening, ligg på en høy intensitet med rundt 90 – 95% av din makspuls i en kortere periode. Denne treningen vil styrke ditt hjerte og dermed øke pumpekapasiteten som igjen forbedrer din VO2 maks.
  • Terskel trening, jo høyere terskel du har før du begynner å produsere melkesyre jo bedre resultat vil du få hvis du måler ditt maksimale oksygenopptak.

Ellers gjelder det å trene variert som inneholder intervalløkter, fartsøkter og rolige langturer.

Webdesign av Fagerlie SEO