Hva er forskjellen på kondisjon og utholdenhet?

Jeg mener at kondisjon og utholdenhet er to forskjellige begreper som de fleste bruker om hverandre uten å vite forskjellen mellom dem. Utholdenhet er når du kan holde på med en aktivitet lenge, men kondisjon er hvor raskt kroppen din kommer seg etter intens fysisk aktivitet. La oss se litt på hva disse to begrepene faktisk betyr!

Hva er utholdenhet?

Det finnes flere former for utholdenhet, utholdenhet i fysisk sammenheng er når du kan holde på lenge. Utholdenhet i en følelsesmessig sammenheng er når du har utholdenhet til å fortsette i en vanskelig eller utmattende situasjon der kroppen sier at du må stoppe. Utholdenhet i mental sammenheng er når du har utholdenhet til å holde på med noe i en lengre periode, uten å gi opp. Altså det som vi ofte referer til å «gå i kjelleren».

Kroppens utholdenhet kan trenes opp ved å gjøre fysisk trening over lang tid, og lære strategier for å bedre takle stresset på kroppen under utholdenhetsaktiviteter.

  • Utholdenhet er evnen til å fortsette aktiviteten med få eller ingen pauser
  • Utholdenhet krever ikke så mye kraft, men gode mentale evner og mengdetrening over lang tid
  • Utholdenhet kan forbedres med riktig fysisk og mental trening

Hva er kondisjon?

Kondisjon er et ord som flere sliter med å skille fra utholdenhet. Hvor god kondisjon du har reflekterer hjertets evne til å pumpe blod ut til musklene, og musklenes evne til å bruke dette oksygenet så du kan utføre fysisk aktivitet lengre.

Kroppen din kan trenes til å få bedre kondisjon ved å gjøre fysiologiske endringer i muskler og hjertefrekvens, og ved å lære strategier for å bedre takle stresset som påføres kroppen din under utholdenhetsaktiviteter.

  • Kondisjon er utholdenhet som har mer kraft eller innsats
  • Kondisjon krever mer fysisk styrke og anstrengelse enn ren utholdenhet
  • Kondisjonen forbedres ved å trene kardiovaskulære øvelser over tid

Forskjellen mellom kondisjon og utholdenhet

Når vi snakker ut utholdenhet så mener vi hvor lenge kroppen kan holde et lavt intensitetsnivå over en lengre periode. Eksempler på øvelser som er avhengig av at utøvere har god utholdenhet er maraton, langrenn og langdistansesykling.

Kondisjon er også en type utholdenhet, men som også inkluderer også evnen til å opprettholde et høyt intensitetsnivå over en kort periode. Som for eksempel under sprinter i og ved styrkeløft. Kondisjon er utholdenhet, men utholdenhet er ikke alltid det samme som kondisjon.

Så hvis du ønsker å forbedre både din kondisjon og utholdenhet, er det viktig å vite hva forskjellen er på disse begrepene så du kan finne riktig trening til ditt mål.

For å oppsummere er utholdenhet evnen til å fortsette en aktivitet med få eller ingen pauser. Utholdenhet krever ikke mye så mye kraft, men det kreves mengdetrening over lang tid for å oppnå god utholdenhet. 

Kondisjon krever mer fysisk styrke og anstrengelse enn utholdenhet. God kondisjon inkluderer imidlertid også å opprettholde høye nivåer av intensitet over korte perioder, som for eksempel ved full sprint eller tunge løft. Det er derfor vi sier at «utholdenhet er ikke alltid kondisjon».

Selv om begge begrepene krever massiv innsats fra kroppen din både fysisk og mentalt gjennom fysisk trening, er de forskjellige begrep med forskjellige betydninger. Husk å ha dette i bakhodet neste gang du bruker ordet «kondisjon» eller «utholdenhet».